NUCLEAR WINTER

The site was a Tenement in the old Glasgow city centre. During the research in the Tenement House, I was intrigued by the Wartime Recipes, to transfer the space as a war shelter and restaurant. It speculates the future world war atmosphere; as a symbol against the idea of war. 


RESEARCH shows how I began to examine the site and develop the design NARRATIVE. The design DEVELOPMENT indicates how the design progresses and configures the final DESIGN. Then, DETAILS supplements the postulated space, and throws out a question of how to prevent a war.

The project has been published on IDGSA: VIEW

2019 - 2020

GLASGOW, UK

GLASGOW SCHOOL OF ART

 

INDIVIDUAL WORK

 
GODVIEW_H1.png
 

THE RESEARCH

The allocated site is a salt dome. It is a massive infrastructure that people often neglect in daily life. As shown below, the typical structure and construction is unusual and comprises different materials. For example, wood, steels and concrete are employed in the building.

POSTHUMANISM

As reported by many, numerous vital weapons such as nuclear ones will be landed during World War Third. It will produce much explosion and fire. The following dust and smoke would billow to the Stratosphere, above the cloud, where they could remain for years and block the sunlight. It is also known as the 'Nuclear Winter'.

 

CONCEPT DEVELOPMENT

I have studied the shelters in World War second, including their shapes, materials, construction and mechanism. The Shelter & Restaurant has adopted shapes and geometries from such shelters and iconic buildings nearby, as a fragmented monument reflecting the image of the original cityscape when destroyed.

 

THE DESIGN

As discussed before, the Salt Dome is a non-human space where machine activities are dominant. I have further investigated how machines are employed to work in the Dome; and how they progressed the substance. It has informed my re-design of the Dome. I have extracted shape and form from the relevant machines and the Salt Dome itself. Playing with their scale and material, I have developed a new spatial arrangement and interior experience.

 

FINAL DESIGN

The two systems: Recycling the Dead and Recleaning Water, are designed to provide the building with the necessary energies. However, If the survivors employ the same political or moral standard, it is likely they will wipe out themselves with another war. It draws a more profound and unanswered question both for them and for us: How to end conflicts?

 

SHADWELL PROJECT I